Prostaatkanker - Operatief verwijderen van de prostaat

Printervriendelijke versie

Bij een operatie voor prostaatkanker verwijdert de uroloog de hele prostaat, inclusief de zaadblaasjes. Soms verwijdert hij ook de lymfeklieren die in de buurt van de prostaat liggen. Deze behandeling is in opzet genezend. De operatie wordt alleen gedaan als er geen uitzaaiingen zijn aangetoond bij de aanvullende onderzoeken. Een ander woord voor deze operatie is een radicale prostatectomie.
De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, namelijk:
- via een snede in de onderbuik (de ‘open’ of ‘klassieke’ prostatectomie)
- via een kijkoperatie (laparoscopische prostatectomie)
- via een kijkoperatie met een Da Vinci robot
- via het perineum (het gebied tussen balzak en anus)
Welke manier van opereren wordt toegepast, is afhankelijk van de beschikbare apparatuur in het ziekenhuis en de ervaring van de uroloog. De verschillende technieken geven dezelfde kans op genezing en overleving.

Gevolgen van de operatie
De belangrijkste gevolgen van een radicale prostatectomie kunnen zijn:
- erectiestoornissen
- tijdelijk en soms blijvend uw plas niet goed kunnen ophouden
- lymfoedeem als de lymfeklieren worden verwijderd
- klaarkomen zonder zaadlozing: een droog orgasme

De kans op deze gevolgen is per situatie en patiënt verschillend. Uw uroloog en de gespecialiseerd verpleegkundige zullen u hierover verder informeren. In MC Zuiderzee worden de prostaatoperaties uitgevoerd door dr. Commelin en dr. Wondergem. De prostaat wordt verwijderd middels een snede in de onderbuik; de open radicale prostatectomie.

Open operatie
Bij de open radicale prostatectomie wordt een verticale snede van ongeveer 10 tot 12 centimeter gemaakt tussen de navel en het schaambeen. Via deze snede kan de uroloog de prostaat bereiken. Als dit is afgesproken, worden eerst de lymfeklieren uit het kleine bekkengebied verwijderd. Vervolgens wordt de prostaat in zijn geheel verwijderd, samen met de zaadblaasjes. Dit wordt in zijn geheel opgestuurd naar de patholoog voor onderzoek. De plasbuis wordt weer vastgehecht aan de blaas en er wordt een blaaskatheter geplaatst, zodat alle hechtingen kunnen genezen. Als er geen lymfeklieren worden verwijderd, is de opnameduur gemiddeld 3 dagen. Als er wel lymfeklieren worden verwijderd, moet u vaak wat langer blijven.
Ongeveer 8 tot 10 dagen na de operatie kan de blaaskatheter verwijderd worden. In sommige gevallen moet deze nog wat langer blijven zitten. Het verwijderen van de katheter gebeurt op de poli urologie. De uroloog vertelt u dan ook de uitslag van het weefselonderzoek dat door de patholoog is gedaan. Op dat moment wordt duidelijk of de tumor volledig (radicaal) is verwijderd. Als er lymfeklieren zijn verwijderd, hoort u ook of hier kankercellen in gevonden zijn.

Kijkoperatie
Bij een kijkoperatie of laparoscopie worden er een aantal kleine sneetjes in de buik gemaakt, waardoor een camera en instrumenten kunnen worden ingebracht. Hiermee kan de chirurg opereren. Ook bij de kijkoperatie zult u een periode een blaaskatheter hebben. De kijkoperatie wordt niet in elk ziekenhuis uitgevoerd.

Kijkoperatie met robot
Net als bij een ‘gewone’ kijkoperatie, worden er een aantal kleine sneetjes in de buik gemaakt waardoor een camera en instrumenten kunnen worden ingebracht. Aan deze instrumenten zitten robotarmen vast. De chirurg zit iets op afstand van de patiënt en bedient met een soort joystick de robotarmen, terwijl hij het operatiegebied bekijkt op een 3D-scherm. Ook bij deze operatietechniek heeft u de eerste periode na de operatie een blaaskatheter. De robottechniek wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland toegepast. Voor de genezing en overleving van prostaatkanker, maakt het niet uit welke operatietechniek gebruikt wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat het uiteindelijk met name de ervaring van de chirurg is dat telt.

Overweegt u een andere operatietechniek dan de open operatie? Geeft u dit dan aan bij uw uroloog. Hij gaat hierover graag met u in gesprek en kan u zo nodig ook doorverwijzen.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.