Prostaatkanker - Hormoontherapie

Printervriendelijke versie

Als de prostaatkanker al is uitgezaaid, kan er een behandeling gestart worden die gericht is op het remmen van de ziekte. Dit wordt ook wel een palliatieve behandeling genoemd. Omdat prostaatkanker groeit onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron, kan deze groei ook goed afgeremd worden door het testosteron ‘uit het lichaam te halen’. Dit kan op twee manieren, namelijk:
- door het operatief verwijderen van de zaadballen (orchidectomie)
- door het toedienen van een injectie die het testosteron verlaagt

Orchidectomie
Bij deze operatie verwijdert de uroloog uit de zaadballen het weefsel dat testosteron aanmaakt. Een ander woord voor deze operatie is castratie. Medisch gezien is het een kleine ingreep met weinig risico’s. Meestal kunt u na 1 nacht alweer naar huis. Toch is de emotionele lading van de operatie voor sommige mannen een reden om hier niet voor te kiezen. Als u hierover moeite ervaart, maak dit dan bespreekbaar met uw uroloog en de gespecialiseerd verpleegkundige. Zij kunnen u helpen bij het nemen van een beslissing.

Injecties
De hormoontherapie door middel van injecties houdt in dat u elke 3 of 6 maanden een injectie krijgt. Het middel dat wordt geïnjecteerd blokkeert de aanmaak van testosteron. De injecties kunnen gegeven worden door de huisarts of bij u thuis door een speciale thuiszorgservice.

Bijwerkingen
De meeste mannen ervaren veranderingen door de hormoontherapie. Voor de één zijn deze veranderingen ingrijpender dan voor de ander. De meest voorkomende klachten zijn:
- vermoeidheid
- afname van spierkracht
- opvliegers
- borstvorming
- minder zin in vrijen
- erectieproblemen
- veranderingen in de stemming, bijvoorbeeld neerslachtigheid

Uw uroloog en de gespecialiseerd verpleegkundige zullen u uitgebreidere informatie geven voor u gaat starten met de hormoontherapie. Bij hen kunt u hierover ook uw vragen kwijt.