Prostaatkanker - bestralen

Printervriendelijke versie

Bestraling is een behandeling waarbij door middel van straling de kankercellen kapot worden gemaakt. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
Er zijn 2 soorten bestraling:
- inwendige bestraling (brachytherapie)
- uitwendige bestraling

Inwendige bestraling
Een ander woord voor inwendige bestraling is brachytherapie. Bij deze therapie plaatst de radiotherapeut radioactief materiaal in de prostaat, waardoor de kanker ‘afsterft’. Deze behandeling is in opzet genezend. Inwendige bestraling is alleen mogelijk als:
- de tumor beperkt is gebleven tot de prostaat
- de prostaat niet te groot is: een volume dat niet groter is dan ongeveer 50 ml
- de hoeveelheid PSA in het bloed niet hoger is dan ongeveer 15
- de tumor niet te agressief is: een Gleason-score van maximaal 7
- er vooraf geen ernstige plasklachten zijn

Als u in aanmerking komt voor brachytherapie, kunt u doorverwezen worden naar de radiotherapeut van het AMC. Deze kan u uitgebreid informeren over de behandeling.

Uitwendige bestraling
Bij uitwendige bestraling wordt u van buitenaf, door de huid heen bestraald. De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar u wordt bestraald. Door de straling worden de kankercellen in de prostaat vernietigd. De straling vernietigt naast kankercellen ook gezonde cellen, met name de sneldelende cellen zoals het slijmvlies van de darmen. Om het effect van de bestraling te vergroten wordt in sommige gevallen de bestraling gecombineerd met hormoontherapie (voor enkele jaren). Voor meer informatie over hormoontherapie, klik hier.

De bestralingen kunnen plaatsvinden in het AMC in Amsterdam of bij de afdeling Radiotherapie van het AMC in Almere. Meestal duurt de behandeling zo’n 7 weken, waarin u doordeweeks elke dag bestraald moet worden. Als u in aanmerking komt voor uitwendige bestraling, kunt u doorverwezen worden naar de radiotherapeut van het AMC. Deze kan u uitgebreid informeren over de behandeling.