Osteoporose polikliniek

Printervriendelijke versie

Botontkalking (osteoporose) komt veel voor bij mensen boven de vijftig jaar. De botten worden op die leeftijd poreus en daardoor brozer. Dat maakt de kans op botbreuken groter. Door een actieve behandeling met medicijnen, kunnen broze botten weer sterker worden gemaakt en vermindert de kans op botbreuken met vijftig procent. Botontkalking komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Toch hebben vrouwen er vaker last van, zeker als ze de overgang achter de rug hebben. Vooral heup-, pols- en wervelfracturen komen veel voor.

Wie komt in aanmerking voor de Osteoporose poli
Bij de Osteoporose poli in MC Zuiderzee draait alles om preventie. Iedereen boven de vijftig die ooit voor een botbreuk is behandeld op de Spoed Eisende Hulp in ons ziekenhuis, wordt schriftelijk uitgenodigd voor een afspraak op de Osteoporose poli. Gelijk met de uitnodiging, ontvangt u een vragenlijst die u thuis kunt invullen. Op de poli neemt de reuma/osteoporoseverpleegkundige de vragenlijst met u door. Tijdens het gesprek besteedt zij ook aandacht aan de mogelijke oorzaak van het vallen en hoe u kunt voorkómen dat u weer valt.

Onderzoeken
Aansluitend aan het gesprek met de verpleegkundige wordt er een DEXA-scan (botdichtheidsmeting) en een bloedonderzoek verricht. Met behulp van de botdichtheidsmeting van de wervels en de heup kan vastgesteld worden of er sprake is van osteoporose. Het onderzoek vindt plaats op de röntgenafdeling, bloed wordt afgenomen op het laboratorium in het ziekenhuis. Dit bloedonderzoek is nodig om eventuele onderliggende aandoeningen op te sporen, zoals reuma, darm- en nieraandoeningen of een verstoring van de hormoonhuishouding.

Uitslag
Tien dagen na de onderzoeken komt u voor een afspraak weer op de Osteoporosepoli in MC Zuiderzee. De reumatoloog, internist en de verpleegkundige bespreken met u de resultaten van de onderzoeken en de eventuele behandeling.

Behandeling van osteoporose
Als uit de onderzoek blijkt dat er sprake is van osteoporose, bestaat de behandeling uit een combinatie van medicatie, leefregels en voedingsadviezen.

Na drie maanden komt u terug op de Osteoporose poli. We bespreken dan met u of het lukt om de veranderde leefstijl vol te houden en hoe de medicatie bevalt. Tijdens deze vervolgafspraak krijgt u opnieuw adviezen voor uw leefstijl en kunt u op uw gemak al uw vragen stellen.

Leefstijl bij osteoporose
Roken en alcoholgebruik verhogen de kans op osteoporose. Wat goed is voor u, zijn:
• beweging
• meer in de buitenlucht komen
• zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D en vitamine D zorgt voor de opbouw van het skelet
• voldoende voeding met calcium

Multidisciplinair
De Osteoporosepoli een samenwerkingsverband van meerdere specialismen. Naast reumatologie en interne geneeskunde, zijn ook neurologie, radiologie, orthopedie en chirurgie erbij betrokken, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de patiënt. Hoogbejaarde mensen bijvoorbeeld, hebben te maken met een combinatie van meerdere aandoeningen. Door een slecht gehoor, verminderd gezichtsvermogen, afnemende spierkracht en eventueel medicijngebruik wordt hun coördinatie minder en vallen ze eerder. Via de Osteoporosepoli worden zij doorverwijzen naar de neuroloog of een andere medisch specialist voor verder onderzoek.