Neurologie en neurochirurgie

Printervriendelijke versie

Neurologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Daarnaast worden spierziekten ook vaak behandeld door een neuroloog. 

U wordt naar de neuroloog doorverwezen met klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, dubbelzien, tintelingen, uitstralende pijn in het been of de arm, duizeligheid, (aanvallen van) bewustzijnsdaling, geheugen-, taal- en spraakstoornissen, loop- en bewegingsstoornissen, spierzwakte of verlammingsverschijnselen.
De neuroloog behandelt ziekten zoals epilepsie, ziekte van Parkinson, dementie, multiple sclerose (M.S.), carpaletunnelsyndroom, nek- of rughernia (hernia nuclei pulposi), polyneuropathie, dystonie en hersentumoren. In het ziekenhuis is de neuroloog de behandelaar van mensen met een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding), meningitis (hersenvliesontsteking), coma of een hersenschudding/-kneuzing.

Speciale poliklinieken
Onze neurologen hebben u veel te bieden. Zoals de:

  • Botoxpoli voor patienten met dystonie (verkeerd/te sterk aangespannen spieren). Deze Botox-poli is uniek in de regio.
  • Hernia polikliniek waar u binnen één dag alle onderzoeken krijgt en de diagnose hoort én een afspraak heeft bij de neurochirurg. Moet u daarna geopereerd worden, dan kan dat al na 1 week in MC Zuiderzee, mits u verder gezond bent om de operatie en narcose te ondergaan en niet eerder aan uw rug bent geopereerd.
  • CTS Polikliniek Hier kunt u met klachten die wijzen op een Carpaal Tunnel Syndroom op één dag terecht voor een gesprek met de neuroloog, onderzoek en het vervolggesprek met de neuroloog voor de uitslag en het behandelplan.    
  • TIA polikliniek
  • Spreekuur Parkinson en MS

Kennismaken met de neurologen

       

R.J.J. Tans                 J. Riphagen         K. van Nielen          D. Frijlink           M. Salomé

Aandachtsgebieden
De neurologen hebben, naast hun kennis en expertise over neurologie, ook specifieke aandachtsgebieden. Dat betekent niet dat u met een bepaalde aandoeningen of klacht naar één bepaalde neuroloog moet. U kunt bij alle neurologen terecht voor onderzoek, behandeling en advies. De artsen delen hun kennis over de ontwikkelingen binnen het eigen aandachtsgebied met elkaar. Ook kan uw neuroloog, als dat nodig is, overleggen met zijn/haar collega over een bepaalde aandoening. U krijgt dus altijd de juiste zorg.


Kennismaken met de neurochirurgen
Vanaf januari 2016 houden de neurochirurgen Bernard Hummelink en Ellen Mandl uit MC Slotervaart spreekuur in MC Zuiderzee. Ook opereren zij in het ziekenhuis in Lelystad.  

 
Bernard Hummelink   Ellen Mandl

Rugpijn
Hernia
Epilepsie
Carpaal Tunnel Syndroom
Beroerte
Hersenschudding en hersenkneuzing
Multiple Sclerose (MS)
Dystonie
Ziekte van Parkinson