Hersenschudding

Printervriendelijke versie

Wat kunnen de gevolgen een hersenschudding zijn en wat kunt u verwachten tijdens het herstel? En wat kunt u het beste wel en niet kunt doen tot u hersteld bent.

Het kan zijn dat u na een ongeluk kortdurend bewusteloos bent geweest als gevolg van een hersenschudding. Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd. U wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de hersenen niet in orde zijn, kunnen er bepaalde klachten optreden.
Het onthouden van de dingen die u meemaakt, kan daardoor lastig zijn. In het ziekenhuis vragen we u wat u zich herinnert van vóór en na het ongeluk. Dit vragen we omdat iedereen die een hersenschudding oploopt een ‘gat’ in zijn geheugen heeft. Dit gat strekt zich uit van kort voor u bewusteloos raakte tot enige tijd daarna. Waarschijnlijk kan u zich deze periode nooit meer goed herinneren. Dit is geen reden tot ongerustheid. De gebeurtenissen rondom het ongeval zijn door de klap tegen uw hoofd gewoon niet goed in uw geheugen vastgelegd.

Symptomen hersenschudding
Veel voorkomende verschijnselen (symptomen) na een hersenschudding zijn hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, traag denken, problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over. Een speciale behandeling is niet nodig.
Als u een druk leven leidt, een veeleisende baan heeft, een zware studie volgt of als er spanningen in uw leven zijn, kunt u meer last hebben van de hersenschudding dan gemiddeld. U kunt beter eerst rustig aan doen om uw hersenen de tijd te geven te herstellen voordat u uw bezigheden weer oppakt.
De gevolgen van een hersenschudding zijn vaak niet zichtbaar. Daarom is het soms moeilijk voor anderen om te begrijpen waar u last van heeft. U zult dit misschien moeten uitleggen aan uw werkgever, docenten, familie en vrienden.

Klachten bij een hersenschudding
Veel voorkomende klachten zijn:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratie problemen
 • Vergeetachtigheid
 • Onhandigheid
 • Traagheid
 • Prikkelbaarheid
 • Gevoeligheid voor geluid
 • Problemen met zien

Werken na een hersenschudding
Over het algemeen kunt u weer aan het werk gaan als u geen last meer heeft van voortdurende hoofdpijn, dubbelzien en duizeligheid. Het beste tijdstip om weer te beginnen hangt af van hoe u zich voelt en het soort werk dat u doet. Als u bijvoorbeeld in een rumoerige omgeving werkt en nog gevoelig bent voor geluid, kunt u beter wachten totdat u het geluidsniveau weer kunt verdragen.
Hoe snel en hoe erg u vermoeid raakt, is ook van belang bij het hervatten van uw werk. Als u zware machines bedient, moet u alert kunnen zijn. Vermoeidheid vermindert uw concentratie en u werkt minder efficiënt.
Wanneer u begint met werken, moet u misschien extra pauzes inlassen of parttime werken. Deze maatregelen zijn slechts korte tijd nodig. Misschien moet u met uw werkgever of bedrijfsarts overleggen welke stappen u het best kunt nemen om het werk te hervatten.

Naar school na een hersenschudding
Als je op school zit of studeert, moet je misschien een poosje vrij nemen. Je begint rustig aan. Misschien kun je je moeilijk concentreren op de les. Je kunt dingen niet meer zo snel als voor het ongeval of je vergeet details. Je merkt dat een rumoerige klas je irriteert of dat je er snel moe van wordt. Dit is normaal na een hersenschudding. Meestal gaat dit vanzelf over. Laat docenten weten dat je een hersenschudding hebt. Het kan nuttig zijn hen informatie te geven (bijvoorbeeld door te verwijzen naar deze website) die helpt te begrijpen welke problemen je ervaart.

Handige oplossingen: 

 • Neem meer tijd om je werk af te maken. 
 • Neem regelmatig pauzes. 
 • Maak extra aantekeningen. 
 • Stel proefwerken of tentamens uit. 

Leefwijze na een hersenschudding
Blijf niet in bed tot u beter bent. U hebt misschien meer slaap nodig, maar u moet uw hersenen ook genoeg te doen geven om ze te laten herstellen. 
Drink geen alcohol. Uw hersenen reageren nu anders op alcohol dan u gewend bent. Zolang u niet hersteld bent, verergert het gebruik van alcohol alle symptomen van de hersenschudding. 
Ga niet auto- of motorrijden. Pas als u zeker weet dat uw concentratie voldoende is, u snel genoeg kunt reageren op onverwachte situaties en u afstanden goed in kunt schatten, mag u weer autorijden. 
Ga nog niet sporten. Breng uzelf niet in situaties waarbij u weer een klap tegen het hoofd kunt krijgen. Vermijd activiteiten als voetbal en skateboarden tot u bent hersteld. Sommige sportverenigingen hebben richtlijnen hiervoor, dus vraag bij uw club om advies.

Meer advies of hulp
Als de symptomen langer dan een paar weken aanhouden of als u zich angstig of gespannen voelt, heeft u wellicht meer steun nodig. De eerste stap is een bezoek aan uw huisarts. Uw huisarts kan u, als dat nodig is, verwijzen naar de neuroloog.