Maag-, darm- en lever arts

Printervriendelijke versie

Klachten in maag, darmen, lever en galwegen komen veel voor. Soms lopen patiënten met klachten, zoals chronische buikpijn, jarenlang tevergeefs bij verschillende specialisten terwijl er geen oorzaak wordt gevonden voor de klachten.

Het specialisme Maag-Darm-Leverziekten (MDL-ziekten), omvat de diagnostiek en behandeling van ziekten van de spijsverteringsorganen. Hieronder vallen slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, alvleesklier, lever en galwegen en het anale gebied.

Maag-darm-leverziekten komen veel voor in alle leeftijdsgroepen. Het werkterrein van de MDL-arts loopt uiteen van aandoeningen, zoals diarree en verstoppingen, hepatitis en levercirrose. Van slikklachten tot alvleesklierproblemen en van  chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. U kunt ook voor begeleiding met uw ziektebeeld naar de spreekuur van de MDL-verpleegkundige worden verwezen.

Endoscopisch onderzoek
Ingrepen en behandelingen verricht de MDL-arts tijdens scopie-onderzoek (kijkonderzoek van maag of darmen) of ERCP-onderzoek (onderzoek van de alvleesklier en galwegen). Patiënten die een colonscopie (onderzoek van de dikke darm) ondergaan, kunnen kiezen voor een roesje waardoor ze tijdens het onderzoek in een lichte slaap raken. Ingrepen die tijdens een scopie-onderzoek worden gedaan, zijn bijvoorbeeld het stoppen van een bloeding, het verwijden van een vernauwing of het verwijderen van poliepen. Ingrepen tijdens een ERCP-onderzoek zijn bijvoorbeeld het verwijderen van galstenen. De ERCP-onderzoeken worden altijd klinisch gedaan. Tijdens ERCP onderzoeken wordt altijd een roesje gegeven.

Via uw huisarts kunt u doorverwezen worden naar de MDL-arts, hetzij voor een endoscopisch onderzoek of een afspraak op de polikliniek.

Kennismaken met de MDL-artsen

           

S. Al Eryani              J. Bartelsman          H. Tuynman  

       

 


Marcia Skelton
MDL-verpleegkundige

Folders