Longziekten

Printervriendelijke versie

Bronchiëctasieën
Bronchiëctasieën zijn permanent abnormaal verwijde luchtwegen met beschadigde wanden, waarbij er sprake kan zijn van chronische ontsteking en infectie.
Meer weten over bronchiëctasieën (link)

Pneumonie (longontsteking)
Een ander woord voor longontsteking is pneumonie. Er zijn veel verschillende ziekteverwekkers die een longontsteking kunnen veroorzaken.
Meer weten over pneumonie (link)

Longkanker (longcarcinoom)
Longkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. In Nederland wordt deze ziekte bij ongeveer 8.000-10.000 mensen per jaar geconstateerd.
Meer weten over longkanker (link)

Pneumothorax (ingeklapte long)
Bij een pneumothorax is er lucht in de borstholte (de ruimte tussen het long- en borstvlies). Daardoor valt de long samen.
Meer weten over pneumothorax (link)

Longembolie
Een longembolie is een embolie (afsluiting) van een longslagader (arteria pulmonalis). Daardoor kan het longweefsel niet of slechts gedeeltelijk van bloed worden voorzien.
Meer weten over longembolie (link)

COPD
COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longaandoeningen). Dit is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
Meer weten over COPD

Astma
Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen waar 5 op de 100 mensen last van hebben. Bij kinderen is dit aantal hoger en neemt toe.
Meer weten over astma

Handige websites
Meer informatie over longziekten en aanverwante onderwerpen kunt u vinden op de volgende sites:

Patiëntencommunity over leven met een chronische aandoening
Het Astma Fonds, de Reumapatiëntenbond en de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) hebben een gezamenlijk patiëntencommunity gestart: de website Iemandzoalsik.nl.
Deze patiëntencommunity is een onafhankelijke website en een vorm van social media voor mensen met een chronische aandoening en hun omgeving. Op Iemandzoalsik.nl kunnen mensen met een chronische aandoening en hun familie, mantelzorgers en andere betrokkenen op één plek kennis, ervaringen en emoties delen over het leven met een beperking.

 

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.