Bronchoscopie

Printervriendelijke versie

Het bronchoscopie-onderzoek vindt plaats in de behandelkamer van het longfunctie laboratorium op de Spoed Eisende Hulp van MC Zuiderzee (Lelystad). U kunt zich melden bij de balie van de Spoed Eisende Hulp.

Tijdens de bronchoscopie bekijkt de longarts uw luchtwegen (bronchiën) met een bronchoscoop. Dit is een kijkinstrument waarmee via een dunne buigzame slang en een lens uw luchtwegen worden onderzocht. Als dat nodig is, kunnen va de bronchoscoop kleine stukjes weefsel worden weggenomen. Deze stukjes weefsel worden later in het laboratorium onderzocht.

Voorbereiding
Vóór het onderzoek moet u minimaal 4 uur nuchter zijn. Dat wil zeggen niet meer eten of drinken. Medicijnen mag u wel blijven gebruiken en innemen met een klein slokje water.

Wilt u voor het onderzoek aan uw longarts melden of u:

  • allergisch bent voor geneesmiddelen of middelen die gebruikt worden voor een verdoving
  • zwanger bent
  • bloedverdunnende middelen gebruikt, zoals Sintrom mitis of Marcoumar

Het onderzoek
De arts of verpleegkundige verdooft uw keel, neus en mond een paar keer met een verdovingsspray. Deze spray heeft een bittere smaak en geeft u een gevoelloze keel. Dat is nodig om de kokhalsreflex weg te nemen. Het slikken gaat nu moeilijker.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De arts brengt via uw neus of mond de bronchoscoop in uw luchtwegen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon doorademen. Via een lampje op de bronchoscoop kan de arts de binnenkant van uw luchtpijp en de vertakkingen van uw luchtwegen bekijken. Soms wordt er via de slang slijm weggezogen en/of kleine stukjes weefsel (biopten) weggenomen. Deze stukjes weefsel worden in het laboratorium onderzocht onder de microscoop. Het kan soms nodig zijn om uw luchtwegen te spoelen (lavage). Er wordt dan een water-zout oplossing via de scoop ingespoten en meteen weer afgezogen. Het afgezogen vocht wordt op het laboratorium onderzocht. Het spoelen van uw luchtwegen en het nemen van een biopt zijn pijnloos. Het onderzoek duurt tussen de 10 en 30 minuten.

Wij adviseren u NIET op eigen gelegenheid te reizen. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen.

Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u anderhalf uur niet eten en drinken. De verdoving in uw keel is namelijk nog niet uitgewerkt en daardoor kunt u zich ernstig verslikken.
Na het onderzoek kunt u bloederig slijm ophoesten. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Het verdwijnt vanzelf na 1 tot 2 dagen. Als uw luchtwegen gespoeld zijn, kunt u ’s avonds koorts krijgen of een pijnlijk gevoel bij het ademhalen. Dit is een normaal verschijnsel. Als het de volgende dag niet over is, neem dan contact op met uw longarts.

Wij adviseren u om na het onderzoek de eerste 24 uur rustig aan te doen. Daarna kunt u uw gewone dagelijkse activiteit weer doen.

Uitslag van het onderzoek
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de longarts tijdens uw controlebezoek op de polikliniek.