Praktische informatie Spatadercentrum

Printervriendelijke versie

Voor uw bezoek aan het Spatadercentrum

Voor uw eerste afspraak krijgt u een informatiebrochure en anamneseformulier toegestuurd. Op het formulier vragen we u naar uw specifieke spataderprobleem is algehele gezondheidstoestand. Deze informatie heeft de chirurg nodig bij het stellen van de diagnose en het opstellen van uw persoonlijke behandelplan.

Uw eerste afspraak

Tijdens uw eerste bezoek aan het Spatadercentrum wordt een echografisch onderzoek (kleurenduplex) gedaan. Na dit onderzoek krijgt u van de fleboloog (chirurg of dermatoloog gespecialiseerd in spataderen) de uitslag. De arts bespreekt met u de verschillende behandelmogelijkheden en stelt uw persoonlijk behandelplan op. Samen met u beslissen wij over het tijdstip van de behandeling. We maken dan ook gelijk een afspraak met u voor de behandeling in het Spatadercentrum. Voor uw eerste afspraak kunt u terecht op het spreekuur op onze locaties MC Zuiderzee (Lelystad), MC Emmeloord en MC Dronten.

Gebruikt u medicijnen? Dan bespreekt de arts met u welke medicijnen u kunt blijven gebruiken voorafgaand aan de behandeling, en met welke medicijnen u moet stoppen.

De behandeling

De behandeling vindt plaats in het Behandelcentrum in MC Emmeloord. In het Behandelcentrum kleedt u zich om voor het onderzoek: u kunt uw eigen T-shirt aanhouden en krijgt van ons een badjas, slippers en een papieren onderbroek. Vervolgens krijgt u in de voor- en nazorgruimte uw eigen comfortabele ligstoel met kastje voor uw kleding. De verpleegkundige geeft u een pijnstiller, een rustgevend middel en een geneesmiddel tegen trombose. Deze middelen zorgen ervoor dat de behandeling veilig bij u uitgevoerd kan worden.
Vanaf de voor- en nazorgruimte worden de spataderen door de arts afgetekend. Hiervoor gaat u op een speciaal bankje staan zodat de chirurg op uw been de spataderen met een stift kan aftekenen. Het is belangrijk dat u daarbij staat, omdat dan uw spataderen beter zichtbaar zijn. Daarna loopt u samen met de verpleegkundige naar de aangrenzende behandelkamer.

De laserbehandeling die wij gebruiken is pijnloos, geeft nauwelijks na-pijn en heeft een blijvend mooi effect.

Bij de andere behandelingen (convolutectomie, sclerotherapie, varicectomie), krijgt u een lokale verdoving door middel van prikjes rondom de plek van de spatader.

Duur van de behandeling
Het voortraject (aankomst in het Behandelcentrum, omkleden, toedienen en laten inwerken van de geneesmiddelen) duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. De behandeling zelf duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Daarna verblijft u nog anderhalf tot 2 uur in de voor- en nazorgruimte. Zodra u zelf kunt lopen, mag u naar huis. In totaal duurt het gehele traject ongeveer 3 uur.

Niet nuchter
Voor de behandeling hoeft u niet nuchter te blijven. Het is echter niet verstandig als u in het Behandelcentrum voor de behandeling nog iets drinkt, omdat u nadat u het rustgevend middel heeft gehad niet zelfstandig naar het toilet kunt.

Na de ingreep

Na de behandeling serveren we koffie en thee en rond het middaguur een lunch.

Bij laserbehandeling (EVLT) krijgt u van de verpleegkundige een zwachtel om uw been om eventueel wondvocht op te vangen. Vlak voordat u naar huis gaat, krijgt u een steunkous om en een reservekous mee. U heeft de keuze uit een hold-up kous met siliconenrand of een kous met taillebevestiging. De verpleegkundige zal u beide kousen laten zien zodat u een keuze kunt maken. Informatie over het dragen van de steunkous, vindt u op de pagina Nazorg.

Pijnstillers
Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een pijnstiller toegediend. Als u naar huis gaat, krijgt u een recept mee voor pijnstillers. Meer informatie over pijnstilling vindt u op de pagina Nazorg.

Iemand meenemen

U mag na de behandeling niet zelf autorijden of alleen naar huis reizen. Wilt u er daarom voor zorgen dat u wordt opgehaald? Komt er iemand met u mee, dan kan hij/zij in de centrale hal bij de koffiehoek op u wachten. Tip voor uw begeleider: het centrum van Emmeloord met winkels en horecagelegenheid is op loopafstand van het ziekenhuis.