Nieuwsarchief

Terug naar Nieuwsarchief

Ziekenhuis wekt deel eigen energie op met 3.100 zonnepanelen

26 februari 2018
Printervriendelijke versie
Zonne-installatie

Zonne-energie voor MC Zuiderzee
MC Groep gaat het energieverbruik verder verduurzamen door het plaatsen van onder andere 3.100 zonnepanelen op het dak van MC Zuiderzee. Een eerste belangrijke stap naar het realiseren van deze groene stroomvoorziening.  Naar verwachting zal MC Zuiderzee rond de zomer van dit jaar haar eerste zonnestroom produceren.

Het Zonnecollectief Lelystad realiseert voor MC Groep een grote zonne-installatie op het dak van MC Zuiderzee. Deze installatie krijgt een capaciteit van meer dan 20 procent van het verbruik van het ziekenhuis. ‘MC Groep heeft maatschappelijk ondernemen hoog in het vaandel staan’, zegt Willem de Boer, voorzitter Raad van Bestuur. ‘De zonnepanelen dragen bij aan dit doel. Als ziekenhuis verbruiken wij namelijk veel stroom. Het ziekenhuis gaat de volledige stroomopbrengst van haar zonne-installatie zelf gebruiken.’ Het Zonnecollectief Lelystad maakt het mogelijk om deze zonne-installatie te realiseren zonder dat MC Groep hier zelf in hoeft te investeren. Dit draagt er aan bij dat haar budget volledig beschikbaar blijft voor de zorgfunctie.

Wethouder Elly van Wageningen: ‘Het is geweldig dat ook het ziekenhuis MC Zuiderzee een eigen zonne-installatie krijgt. Het Zonnecollectief van de BKL is een mooi initiatief dat wij als gemeente van harte onderschrijven en ondersteunen. MC Zuiderzee is een van een tiental organisaties dat van het zonnepanelenproject van de BKL gebruik maakt. Dat betekent dat straks 13,3 miljoen kWh groene stroom opgewekt wordt van 40.000 m2 dakoppervlak. Het draagt bij aan de ambities in het Uitvoeringsplan Duurzaamheid. En het geeft uitvoering aan de motie Actieprogramma Zonne-energie van de raad.’

Het totale dakoppervlak wat het Zonnecollectief binnen Lelystad gaat inzetten voor stroomproductie zal meer dan 40.000 m2 gaan bedragen. Diverse bedrijven aangesloten bij de Bedrijfskring Lelystad  hebben zich hiervoor aangemeld. In de komende maanden zullen meer zonne-installaties worden gerealiseerd. Het Zonnecollectief Lelystad is een initiatief van de BKL, gemeente Lelystad en Enodes.

Foto-onderschrift
Van links naar rechts: Willem de Boer, Marja Sleeuwenhoek, Paul Zagwijn, wethouder Elly van Wageningen, Sylvain van Ligtenberg (directeur Enodes), Irene Medema (Directeur BedrijfsKring Lelystad) en Jérôme Timmer (Enodes).
Foto: Fotostudio Wierd