Nieuwsarchief

Terug naar Nieuwsarchief

Bevolkingsonderzoek darmkanker ook bij MC Groep

28 mei 2015
Printervriendelijke versie
Bevolkingsonderzoek darmkanker ook bij MC Groep

Het Scopiecentrum van MC Groep (locatie MC Zuiderzee) is onlangs gecertificeerd als screeningsonderzoekscentrum in het kader van het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker. MC Groep voldoet hiermee aan de strenge certificeringseisen om de diagnostiek uit te mogen voeren. Om een colonoscopie (kijkonderzoek van de dikke darm) uit te mogen voeren in het kader van het bevolkingsonderzoek, moeten ziekenhuizen aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de opleiding en ervaring van het personeel, aan apparatuur, aan de informatie-voorziening richting de patiënt en aan de doorlooptijden.

Modern Scopiecentrum
Voor het vervolgonderzoek kunnen patiënten terecht in het nieuwe Scopiecentrum in MC Zuiderzee dat eind 2014 in gebruik is genomen. ‘Dit centrum is modern, comfortabel en veilig. Het is een optimale plek om onderzoeken in onder andere de darmen uit te voeren’, zeggen MDL-artsen Mohammed Kara en Sabaa Al Eryani. ‘Patiënten kunnen dichtbij huis terecht voor kwalitatief goede onderzoeken in een prettige omgeving.’

Over het bevolkingsonderzoek
Het landelijke bevolkingsonderzoek is begin 2014 van start gegaan. Het onderzoek is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Zij krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Patiënten kunnen worden doorverwezen naar MC Groep als er bloedsporen in de ontlasting zijn gevonden. Op dat moment volgt er vervolgonderzoek. Dit vervolgonderzoek houdt in dat een colonscopie wordt uitgevoerd in het ziekenhuis, waarbij eventuele poliepen meteen kunnen worden verwijderd.