Inbakeren

Printervriendelijke versie

Inbakeren

Inbakeren is, heel simpel gezegd, het van schouders tot voeten in doeken wikkelen van een baby. Dit wordt op een bepaalde manier gedaan met het doel om zijn eigen bewegingen te beperken om zich gemakkelijker over te kunnen geven aan zijn nodige rust en slaap.


Voorbeeld van een inbakertechniek

Gevaar bij verkeerd inbakeren

Het niet volgens de juiste procedure inbakeren van baby’s kan risico’s met zich mee brengen. Te los, te strak, te dik, te langdurig, op de verkeerde manier inbakeren kan risicovol voor de baby zijn. Bij te los inbakeren kan een baby in de doeken verstrengeld raken. Te strak inbakeren kan de baby bemoeilijken bij de ademhaling. Te dik of te warm, of met het verkeerde materiaal inbakeren, kan een warmtestuwing veroorzaken. Bij het inbakeren van kinderen ouder dan 6 maanden (kinderen die zich op de buik kunnen draaien) kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. 

Als u zelf erover denkt om uw baby in te bakeren, overleg dan altijd eerst met een deskundige (kinderverpleegkundige, consultatiebureau, etc.). Deze kan u adviseren over de beste methode en materiaal voor uw situatie. Behalve dat, kan zij ook handige tips geven voor het creëren van dagelijkse regelmaat en het verminderen van prikkels (rust).

Wanneer inbakeren

  • Als uw baby ondanks rust en regelmaat niet op eigen kracht in slaap kan vallen Als uw baby alleen maar korte slaapjes doet en niet uitgerust wakker wordt 
  • Bij overprikkelde en erg onrustige baby’s (om tot een goed dagritme te komen) 
  • Als er geen aanwijsbare medische oorzaak voor de onrust en het overmatige huilen is 
  • Als andere manieren geen voldoende succes geven (hangmatje, balletjeskussen, bednestje) 
  • Als door de onrust bijvoorbeeld de borstvoeding terugloopt/ of dreigt terug te lopen


ingebakerde baby voorbeeld

Wanneer niet inbakeren 
Medische redenen om uw baby niet in te bakeren zijn: 

  • Koorts (eerste 24 uur na vaccinaties i.v.m. mogelijke koorts)
  • Ernstige luchtweginfectie en/of benauwdheid van uw baby (bijvoorbeeld RS-virus
  • Voorkeurshouding (KISS-syndroom) door een afwijking in de wervelkolom 
  • Eczeem/ spugen (alleen in overleg met uw kinderarts) 

Inbakeren en borstvoeding geven

Een baby die borstvoeding krijgt en/of jonger dan 6 weken is, kunt u bij voorkeur inwikkelen in de foetushouding. Er zijn speciale doeken die hiervoor geschikt zijn. Op deze leeftijd kunt u het beste de handjes van uw baby niet mee inbakeren. Het verkennen van de handjes en de hand-mond-reflex zijn in de eerste weken erg belangrijk. Verder zou het mogelijk ook een verstoring in het vraag-en-aanbod-principe van borstvoeding kunnen veroorzaken. Een ingebakerde baby slaapt dieper en langer en zou hierdoor mogelijk minder vaak en minder goed wakker zijn om voldoende vaak en goed te drinken.

Inbakeren vroeger en nu

Inbakeren heeft al een heel oude traditie. Tot het einde van de achttiende eeuw werd het nog veel in Nederland toegepast. De techniek verschilde per stand van de familie, de mode, tijd en de plaatselijke gewoontes. Het grondprincipe bleef wel altijd hetzelfde. In eerste instantie dacht men door het inbakeren mogelijke geboorteverwondingen of kneuzingen van het kind te kunnen genezen. Later ging het voornamelijk om een rechte rug, rechte armen en benen. Aan het eind van de achttiende eeuw kwam men er langzamerhand achter dat het op deze manier inbakeren van een baby de groei en ontwikkeling behoorlijk belemmerde en raakte het gebruik ervan steeds meer uit de mode. 

In Nederland werd het inbakeren van baby’s ongeveer 10 jaar geleden weer herontdekt. Mede omdat in onze moderne tijd veel baby’s door drukte overprikkeld raken en hierdoor minder goed drinken en onrustiger slapen. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde huilbaby’s. Er zijn wel belangrijke verschillen tussen het inbakeren van vroeger en nu. De techniek die wij nu toepassen is, zover ze volgens de geldende richtlijnen uitgevoerd wordt, niet meer ontwikkelingsremmend en niet belastend voor de (heup)gewrichten. Een warmtestuwing wordt met de juiste doeken en techniek voorkomen. Belangrijk hierbij is ook dat het niet meer standaard bij iedere baby toegepast wordt. Geadviseerd wordt om inbakeren alleen tijdelijk als hulpmiddel te gebruiken bij baby’s die door hun eigen onrust moeilijk kunnen slapen. 

Het inbakeren zelf moet zeker niet als de ultimatieve remedie gezien worden tegen onrustige (huil)baby’s. Het is naast de eeuwenoude 3 grote R’s (Reinheid, Rust en Regelmaat) een belangrijk hulpmiddel. Het reduceren van prikkels en een regelmatige dagstructuur zijn volgens verschillende onderzoeken minstens zo belangrijk. Het uiteindelijke doel is om het inbakeren na enkele weken of maanden weer geleidelijk af te bouwen en de baby te leren door middel van algemene rust en regelmaat zijn eigen ritme te vinden. Het actuele landelijke advies is om inbakeren bij voorkeur met 4 maanden af te bouwen en uiterlijk na 6 maanden zeker te beëindigen.

Bronnen:
www.inbakeren.nl
www.debakermat.nl
www.bakerzak.nl 

Boeken:

Auteur: Ria Blom
Regelmaat en inbakeren (Voorkomen en verhelpen van huilen en onrust) ISBN 9062387411 
Inbakeren brengt rust (Een handleiding voor het inbakeren van je kind) ISBN 9090145443  

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.