Sleeve

Printervriendelijke versie

Bij de sleeve operatie wordt met een kijkoperatie een groot gedeelte van de maag verwijderd. De maag is normaal een zakvormig orgaan waar het voedsel in opgeslagen kan worden. Wat er overblijft na een sleeve operatie is een smalle buisvormige maag waar het voedsel alleen maar doorheen kan. Het kan er niet meer in worden opgeslagen. De nieuwe maag heeft de vorm van een buis of een mouw (in het Engels ‘sleeve’). Ook wordt het hongergevoel verminderd doordat het deel van de maag waar  de “honger hormonen” zitten, wordt verwijderd.


De operatie

Bij de sleeve wordt er geen kunststof materiaal zoals een maagband in uw lichaam achtergelaten. Ook hoeven er geen verbindingen tussen organen gemaakt te worden, zoals bij een gastric bypass. Het is een relatief eenvoudige operatie die wordt uitgevoerd door middel van speciale kijkoperatie-instrumenten die gebruikmaken van nietjes. De operatie duurt 30 tot 40 minuten.

Na de operatie

Aangezien de maag een belangrijke rol speelt bij de opname van vitamine B12 uit ons voedsel, kan er een tekort ontstaan aan deze vitamine na een sleeve . Dit kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Vaak is het nodig regelmatig extra vitamine B12 toe te dienen door middel van injecties. Andere vitamine tekorten, zoals na de gastric bypass operatie wel worden gezien, komen na de sleeve operatie minder voor.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.