Maagband

Printervriendelijke versie

De maagband is een kunststof ring die om het begin van de maag wordt geplaatst. Zo wordt de maag opgedeeld in een klein gedeelte boven de ring en een groot gedeelte eronder. Alles wat u eet, komt gewoon (door het door te slikken) gemakkelijk in het kleine maaggedeelte terecht. De ring houdt het dan vervolgens tegen en het voedsel kan er maar moeilijk door. Dit geeft het gevoel alsof er letterlijk niets meer bij kan. Zo kunt u telkens maar een kleine hoeveelheid per keer eten. De maagband kan echter ook braken en pijn bij het slikken veroorzaken.
De doorgang van de ring kan aangepast worden. Bij de operatie wordt een klein kunststof kastje onder de huid geplaatst dat in verbinding staat met de ring. Met een naald kan door de huid water in het kastje gespoten worden waardoor de doorgang van de ring kleiner wordt. De band zit dan strakker om de maag waardoor u minder kunt eten en meer kunt afvallen. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Werking van de maagband

De maagband werkt alleen maar door de doorgang van het voedsel te belemmeren. Hoe zachter het voedsel, hoe gemakkelijker het er dan toch doorgaat. Veel dikmaker
worden bijna niet tegengehouden door de band. Zoals chocolade, slagroom, snoep, ijs, mayonaise, sauzen, aardappelpuree, gebonden soep, frisdranken, etc.

Voordelen maagband

Over het algemeen is de maagband minder effectief dan de andere bariatrische operaties, maar de maagband heeft ook specifieke voordelen. Ten eerste is de operatie om een maagband te plaatsen minder ingewikkeld. Daardoor ontstaan ook minder gevaarlijke complicaties en het overlijdensrisico van de maagbandoperatie is het laagst van alle bariatrische operaties. Ten tweede is de operatie omkeerbaar. Dat wil zeggen dat de maagband er ook weer uit kan worden gehaald. In de meeste gevallen zal dan ook het overgewicht snel weer terugkomen.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.