Artrose knie

Printervriendelijke versie

Artrose is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel (gewrichts)slijtage genoemd. Vaak veroorzaakt dit pijn en stijfheid. Vooral oudere mensen hebben er last van. Dit uit zich met name in:

 • moeite met opstaan uit de stoel;
 • niet meer zo lang kunnen lopen als vroeger, en
 • ochtendstijfheid.  

Een aantal kilo’s afvallen, fysiotherapie of pijnstilling kunnen de beginsymptomen van artrose in veel gevallen verminderen, maar zullen de slijtage niet stoppen. Wanneer op de röntgenfoto te zien is dat het kraakbeen in de knie weg is en mensen er zoveel last van hebben dat het ze beperkt in hun dagelijks leven, kan worden gekozen voor een nieuwe knie.

De knie

De knie is een scharniergewricht. Hij bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De botuiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. Tussen de botuiteinden zit de meniscus als een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband en aan de achterkant verbindt de achterste kruisband de botten met elkaar. De kruisbanden zorgen ervoor dat de botten van het dij- en scheenbeen niet teveel verschuiven. Aan de voorzijde zit de knieschijf. Hier overheen loopt de pees van de dijbeenspier, die op het onderbeen aanhecht en ervoor zorgt dat het been strekt. Om het gewricht zit een gewrichtskapsel van bindweefsel. De verdikkingen hierin zijn de gewrichtsbanden die ook bijdragen aan de stabiliteit van het gewricht.

Oorzaken van artrose in de knie

 • De kraakbeen laag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt deze laag met kraakbeen op het botuiteinde dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
 • Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Ook hierdoor wordt de kraakbeen laag op het botuiteinde dunner of de laag verdwijnt geheel. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide knieën aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten artrose zal ontstaan.
 • Artrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk, meniscusscheur of een bandletsel. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken, of bijvoorbeeld door een andere manier van bewegen extra snel slijten. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die andere aandoening alsnog optreden.

Behandeling

Bij een milde vorm van artrose is het niet altijd nodig om te opereren. Uw medisch specialist kan u adviseren om:

 • uw leefgewoonten aan te passen. Dat is nodig als u bijvoorbeeld overgewicht heeft of niet voldoende beweegt;
 • actief te zijn, maar uw knie te ontzien. Ga dus liever zwemmen of fietsen in plaats van hard te lopen en te springen;
 • oefeningen te doen om de mobiliteit en soepelheid van uw knie te verhogen en de spieren van uw been te versterken;
 • hulpmiddelen te gebruiken om uw knie te ontzien (een stok, aangepaste schoenen, een brace of een bandage);
 • voor artrose van de knie kunnen verschillende pijnstillers worden gebruikt. Omdat niet iedereen hetzelfde op medicijnen reageert, zal de orthopedisch chirurg u adviseren welk middel voor u geschikt is.

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?

Als de klachten van artrose niet verminderen door bovenstaande behandelingen, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.