Behandeling prostaatkanker - actief volgen

Printervriendelijke versie

Prostaatkanker groeit vaak langzaam. Daarom is direct behandelen niet altijd nodig. Afhankelijk van de uitslag van de biopten, kan het een optie zijn om nog niet direct een behandeling in te zetten, maar te kiezen voor actief volgen. Een ander woord voor actief volgen is ‘active surveillance’.

Dit betekent dat u in het begin elke 3 maanden bij de uroloog komt voor controle. Van tevoren wordt de PSA-waarde bepaald. Na 1 jaar worden er opnieuw prostaatbiopten afgenomen om te kijken of er verandering is. Als de ziekte langere tijd stabiel blijft, hoeft u minder vaak voor controle te komen. Bij ongeveer een derde van de mannen die in aanmerking komen voor actief volgen, is op een later moment alsnog een behandeling nodig. Deze behandeling is in opzet genezend.

Sommige mannen vinden het gevoelsmatig lastig om ‘niks’ te doen terwijl er een tumor gevonden is. Als u in aanmerking komt voor actief volgen en u merkt dat u dit moeilijk vindt, bespreek dit dan met uw uroloog of de gespecialiseerd verpleegkundige. Zij kunnen u helpen door u uitgebreid te informeren en te begeleiden in het maken van een keuze.

Neem altijd uw identiteitsbewijs en medicatieoverzicht mee naar uw afspraak in het ziekenhuis! Dit geldt ook voor kinderen.
Het is nodig om uw onderzoek, opname of afspraak/behandeling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Meer weten? Kijk op onze webpagina over Inschrijving & Identificatie.

Contract met zorgverzekeraars
Wij zijn door alle verzekeraars gecontracteerd, maar niet voor alle zorg. Wij adviseren u bij uw verzekeraar na te gaan of de zorg waarvoor u komt, vergoed wordt.